Over mij
Mijn naam is Mark Overmars. Ik ben een gedreven amateurfotograaf met een speciale interesse in insectenfotografie. In de zomer van 2023 ben ik een fascinerende ontdekkingstocht begonnen om alles te leren over het fotograferen van insecten. Ik heb vele YouTube videos bekeken, een groot aantal boeken en artikelen gelezen, en ben begonnen te experimenteren met verschillende soorten apparatuur en technieken. Gedurende de zomer van 2023 heb ik meer dan 15.000 foto's van insecten gemaakt, die langzaam in kwaliteit toenamen. Ik schreef een serie artikelen over mijn ervaringen zodat anderen ervan kunnen leren. Die artikelen hebben uiteindelijk tot een boek geleid.
Ook de komende tijd zal ik mij blijven richten op het fotograferen van insecten. Er is nog zoveel meer te ontdekken en te fotograferen. Ik deel mijn ervaring op deze website, blijf artikelen schrijven, en, wie weet, komt er ooit een vervolgboek. Ik richt me momenteel in het bijzonder op het fotograferen van vlinders en libellen.
Achtergrond
Ik ben een Informaticus en heb jaren als wetenschapper bij de Universiteit Utrecht gewerkt. Daarna heb ik een aantal bedrijven geleid, in het bijzonder op het gebied van computer games. Mijn instelling is dan ook altijd een onderzoekende. Ik wil zaken tot in detail begrijpen. Hoewel niet nodig voor de meeste fotografie helpt het mij wel om precies te snappen hoe het allemaal werkt. Ik ben ook altijd docent geweest en hou ervan om zaken begrijpelijk uit te leggen. Vandaar het boek en de artikelen.
Apparatuur
Ik gebruik voor mijn meeste foto's de volgende apparatuur:
- Camera: Canon R7. Dit is een APS-C camera en dat helpt bij macrofotografie omdat je een extra vergrotingsfactor krijgt. De camera heeft 32 MP resolutie dus je kunt de foto's nog verder bijsnijden. De camera heeft snelle automatische scherpstelling waardoor je niet handmatig hoeft scherp te stellen. En de camera ondersteund focus stacking.
- Lenzen:
- Mijn meest gebruikte lens voor insectenfotografie is de Canon RF 100mm 2.8L Macro lens. Dit is een nogal dure lens met een 1.4 vergrotingsfactor en zeer snelle autofocus.
- Ik begon mijn insectenfotografie met een Canon RF-S 18-150mm lens, samen met Meike MK-RF-AF1 tussenringen. Dat is een prima combinatie als je geen dure macrolens wilt/kunt kopen.
- Voor het fotograferen van vlinders en libellen gebruik ik vaak een Canon RF 100-400mm telelens. Dit werk goed als je grotere insecten op afstand wilt fotograferen.
- Ik heb recent een Canon RF-S 10-18mm groothoeklens gekocht. Ik wil deze gaan gebruiken voor bepaalde foto's maar ik heb er nog weinig ervaring mee.
- Voorzetlens: Soms gebruik ik een Raynox DCR-250 voorzetlens voor extra vergroting.
- Flitser: Ik gebruik voor veel van mijn insectenfoto's een eenvoudige Godox V350 rapportageflitser. Ik gebruik een goedkope diffuser om de lens.
- Statief. Ik gebruik eigenlijk nooit een statief. Ik fotografeer alles uit de hand. Dat maakt me meer flexibel en sneller.
Ik probeer altijd zo licht mogelijk te reizen en neem meestal alleen mijn camera, macrolens, en flitser mee.
Instellingen
Ik gebruik bijna altijd dezelfde instellingen, met een flitser.
- Sluitertijd 1/320 s, diafragma f/13, ISO 200.
- TTL flitssterkte. Flits compensatie +1.
- Automatische continue scherpstelling. Geen onderwerp tracking. Kleinst mogelijke scherpstelpunt.
Als ik zonder flitser fotografeer, bijvoorbeeld met mijn telelens, gebruik ik sluitertijd 1/350 s, f/8 en automatische ISO.
Bewerken
Ik gebruik ON1 Photo RAW voor het organiseren en bewerken van al mijn foto's. Ik vind het plezieriger werken dan de Adobe tools. Je hebt wel een krachtige computer nodig. Ik gebruik een Mac Mini M2 Pro met 32 GB geheugen.
Mijn foto's gebruiken
Je mag mijn foto's gratis gebruiken voor niet-commerciële toepassingen, mits je de juiste bronvermelding geeft en naar deze site refereert. Neem altijd eerst contact op via het contactformulier. Als je de foto's voor commerciële doelen wilt gebruiken, neem dan contact op voor een prijsopgave.