Bloemen
Mijn nieuwe project voor 2025 is het fotograferen van bloemen. Op deze pagina zal ik de komende maanden een aantal van mijn foto's tonen en de verschillende technieken beschrijven. Zie ook de blog op de start pagina voor mijn ervaringen met dit onderwerp.
Sneeuwklokjes kondigen toch altijd het eind van de winter aan. Dus dat is een mooie bloem om mee te beginnen. Om ze goed op de foto te krijgen moet je een heel laag standpunt nemen. Ik heb hier bewust de stengel voor de bloem langs laten lopen. Dat geeft meer diepte. De achtergrond wordt bij dit soort foto's altijd wat rommelig. zeker als je een klein diafragma kiest. Dus ik heb deze bij het bewerken weer wat vager gemaakt. 100 mm macrolens, 1/320 s, f/13, ISO 400, flitser met diffuser.
Close-up en macro
Bloemen hebben vaak prachtige details die je enkel ziet als je van dichtbij fotografeert. Je moet dan wel heel erg uitkijken met de scherptediepte. Hier zijn een paar voorbeelden:
Een gele krokus, gefotografeerd vanaf 25 centimeter. Door scherp te stellen op de stamper wordt de aandacht hier naartoe getrokken. Zelfs met een klein diafragma blijven de bloemblaadjes onscherp, wat een mooi effect heeft. 100 mm macrolens, 1/320 s, f/16, ISO 400, flitser met diffuser.
Telelens
Telelenzen zijn meestal niet nodig voor het fotograferen van bloemen. Maar door een telelens te gebruiken krijg je een veel waziger achtergrond als gevolg van de compressie. Hier zijn een paar voorbeelden:
Een dagkoekoeksbloem. Deze is met een telezoomlens gefotografeerd. Hierdoor is veel negatieve ruimte ontstaan. De bloem contrasteert mooi met het wazige groen in de achtergrond. Je hebt wel een redelijk korte sluitertijd nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een klein diafragma was nodig voor voldoende scherpte. Hierdoor was ISO 2000 nodig maar met ruisonderdrukking was dat geen probleem. 400 mm telelens, 1/350 s, f/11, ISO 2000.
Focus Stacking
Focus stacking kan gebruikt worden om een veel grotere scherptediepte in een bloem te krijgen zonder dat je een klein diafragma hoeft te gebruiken. Hierdoor blijft de achtergrond nog altijd wazig. Bij focus stacking worden een aantal opnamen gemaakt vanuit dezelfde positie, steeds met een iets ander scherpstelpunt. Deze worden vervolgens samengesteld tot een enkele foto waarbij de scherpe delen uit de foto's gecombineerd worden. Hier zijn een paar voorbeelden:
Deze foto van een duizendknoop is samengesteld uit 20 opnamen. Hierdoor zie je alle kleine dauwdruppels, terwijl de achtergrond wazig blijft. Buiten gefotografeerd met een statief. 30 cm scherpstelafstand. 100 mm macrolens, 1/125 s, f/4.5, ISO 800.
De dracaena is een populaire kamerplant. Hij bloeit echter vrijwel nooit. Ik had het geluk dat mijn exemplaar wel besloot te gaan bloeien. Aan een grote bloemstengel komen een groot aantal kleine bloemetjes die vooral 's nachts uitkomen en een sterke geur verspreiden. Dit is een van die bloemetjes van slecht 1-2 cm groot. Voor een dergelijke foto heb je veel scherptediepte nodig omdat de delen naar voren en naar achteren uitsteken Vandaar dat deze foto is samengesteld uit 20 opnamen. 100 mm macrolens, 1/90 s, f/5.6, ISO 2000.