Verslag spinnencursus

Gepubliceerd op 23 april 2024 om 10:45

Afgelopen week verzorgde David Sies namens de KNNV een minicursus over spinnen. Deze bestond uit een lezing en een excursie naar het Beekhuizerzand bij Harderwijk. Hierbij een verslag en wat foto's.

Een zeldzame bergspringspin.

Toen ik las dat er een minicursus spinnen werd aangeboden was ik direct enthousiast. Maar ik kan me voorstellen dat zoiets voor veel mensen eerder angstaanjagend is. Om de één of andere reden zijn veel mensen bang voor deze prachtige kleine beestjes. Datzelfde gold overigens voor David Sies zelf, die de cursus verzorgde. Ook hij was bang voor spinnen en is zich erin gaan verdiepen en ze gaan fotograferen om zijn angst te overwinnen. Tegenwoordig is hij één van de grote spinnenexperts in Nederland.

Op maandag 15 april was het eerste deel van de cursus. David liet de 16 deelnemers die durfden te komen prachtige foto’s zien van de vele soorten spinnen die Nederland rijk is. In Nederland komen er ongeveer 700 soorten spinnen voor, en wereldwijd wel 50.000. Vrijwel al deze spinnen zijn giftig, maar dat betekent niet dat ze gevaarlijk zijn. Geen enkele spin in Nederland is gevaarlijk voor mensen, hoewel sommige angstaanjagende namen hebben, zoals de valse wolfspin. Vals betekent hier overigens helemaal niet gemeen, maar onecht.

Een boomknobbelspin met twee duidelijke knobbels.

Een belangrijke eigenschap van spinnen is dat ze allemaal spinsel kunnen produceren. David legde uit waar spinnen dat spinsel allemaal voor gebruiken, naast het weven van een web. Wist u dat jonge spinnetjes spinseldraden als een parachute gebruiken en er grote afstanden mee kunnen vliegen? En wist u dat springspinnen zich met een spinseldraad verankeren, zodat ze niet vallen als ze naar een prooi toespringen?

Hij beschreef de anatomie van spinnen. Spinnen hebben allemaal acht poten en zijn dus geen insecten die er zes hebben. De spinnen in Nederland hebben meestal acht ogen, hoewel ze niet goed kunnen zien. David liet ook een filmpje van het kloppende hart van een spin zien. Hij besteedde veel aandacht aan de paring van spinnen. Dat is een heel complex proces waarbij de palpen van het mannetje een belangrijke rol spelen. Aan die palpen kun je het mannetje dus ook herkennen.

Voor wie meer wil weten over spinnen raadde David aan om lid te worden van de Facebook groep Spinnen van de lage landen waarvan hij één van de beheerders is. Daar vind je veel foto’s van spinnen en kunnen experts je helpen met al je vragen.

Een zeldzame schorsrenspin.

Op zaterdag 20 april zou als tweede deel van de minicursus een excursie naar het Beekhuizerzand volgen. Maar vanwege de regen en kou werd deze verplaatst naar maandagmiddag; nog steeds koud, maar wel zonnig en droog. Gelukkig konden die middag negen enthousiaste deelnemers onder leiding van David op zoek naar spinnen. En dat werd een groot succes.

In het totaal hebben we in twee uur tijd een kleine twintig verschillende soorten spinnen gevonden, waaronder zeldzaamheden als de hele kleine bergspringspin met zijn prachtige rode voorkant en witte haren op de palpen, en de schorsrenspin die verborgen zat tegen de bast van een dennenboom. Maar ook de kegelspin, zandspringspin, wolfspin, driestreepspin, kraamwebspin, gewone pantserspin, heiderenspin, brede wielwebspin, boomknobbelspin, witvlekheidekogelspin, en nog een aantal andere spinnen werden gevonden en gefotografeerd.

Naast spinnen werden we ook nog verrast op een aantal exemplaren van de bonte dennenschildwants die zeer zeldzaam heet te zijn, maar met een snelle opmars bezig is. Ook vonden we een gerimpelde spanner nachtvlinder, de prachtige rups van de grauwe borstel, de felgekleurde roodzwarte dennencicade, en nog een flink aantal andere insecten.

Al met al een zeer geslaagde minicursus waarvan ik veel geleerd heb en waar ik een flink aantal prachtige foto’s aan overgehouden heb. Je kunt deze vinden op de spinnen pagina.

Reactie plaatsen

Reacties

Annemarie Kooistra
9 maanden geleden

Wat een prachtige foto's staan er in je gedegen rapport. Klasse