Ik fotografeer niet alleen insecten. Recent hadden we een beetje sneeuw, maar het fotograferen van sneeuw is lastig. De sneeuw wordt al gauw grijs doordat de foto automatisch onderbelicht wordt. Maar met HDR kun je dit oplossen.
Sneeuw of water 10 mm lens (op APS-C, so effectief 16 mm). 1/125 s, F/11, ISO 125. HDR.
Als je een foto maakt van een landschap met sneeuw wordt die vaak grijs omdat de lichtmeter van de camera probeert een soort gemiddelde grijs intensiteit in de afbeelding te realiseren. Je moet sneeuw dan ook met 1 of 2 stops overbelichten. Maar in dat geval kan de lucht bijvoorbeeld te licht worden en detail verliezen. Je kunt dan HDR gebruiken. Elke camera kan tegenwoordig HDR afbeeldingen maken. Maar de ingebouwde HDR mogelijkheden van de camera leveren niet het resultaat wat je wilt. Ook het algoritme in de camera zal de sneeuw te grijs maken. Hieronder zie je de foto die de camera produceert.
HDR-afbeelding geproduceerd door de camera.
Je kunt dat niet goed bij het bewerken oplossen omdat de camera een JPG-afbeelding produceert en die heeft niet genoeg kleurinformatie. Je kunt dus beter de individuele beelden gebruiken en de HDR mogelijkheid van je bewerkingssoftware gebruiken (ik gebruik ON1 Photo RAW). Het resultaat zal nog steeds te donker zijn, maar nu heb je RAW beelden en die hebben wel alle gewenste kleur en tonaliteit informatie om de afbeelding te verbeteren, met de foto aan het begin als resultaat.
Als je wat meer wilt leren over HDR en andere technieken voor landschapsfotografie, download dan onderstaande lezing die ik hierover gaf.
Reactie plaatsen
Reacties